Amulet over retoriek

BLIJVENDE BESCHERMING Méér dan een aandenken

Muziek zweeft weg, spraak vervliegt, geluid sterft uit. Vergankelijkheid troef. Keramiek is juist blijvend. Houdbaar. Een dienstbare drager van emoties bovendien. De gedachte aan een amulet is dan
al snel geboren. Genummerde exemplaren met in reliëf kleurrijke hoofden die boekdelen spreken. De kunst afgekeken van Johannes Jelgerhuis, kunstschilder, illustrator, acteur. Nu gevangen in de zegen afroepende piepkleine porseleinen portretjes.

Twaalf keramiekkunstenaars (waaronder wij dus BAM Keramiek) brengen een ode aan het Festival Oude Muziek (FOM).
Met een gelegenheidsexpositie willen ze er bovendien een bijzonder accent aan toevoegen.
De titel ‘Overtuigen’ sluit nauw aan bij het overkoepelende thema van het festival ‘Let’s talk’, dat helemaal in het teken staat van de retorica.

Wat is Retorica volgends BAM Keramiek?

Muziek, spraak, geluid, zang het zijn allemaal media die vervliegen. Keramiek is op haar buurt een prachtig materiaal die juist bekend staat om haar houdbaarheid. Een geweldig huwelijk zien wij hier graag ontstaan.

Ter gelegenheid van de samenwerking van Festival Oude muziek Retorica en Utrechtse aarde lijkt het ons een mooie gelegenheid een amulet te ontwikkelen. Met hierop een reliëf van diverse grimassen die Jelgerhuis zo veel gebruikt heeft, in zijn carrière. Ieder amulet heeft op de achterkant een oplage nummer, dus ieder amulet is een uniek portret.

Een samenwerking met FOM is hierbij een grote wens! Zodat er een mooi totaal concept kan worden ontwikkeld. Denk hierbij aan een limited oplage de amuletten die uitgedeeld worden aan de bezoeker van het festival en tevens expositie ruimte, de Janskerk.